Thursday, July 29, 2010

Makanan Tradisional Melayu


OTAK-OTAK

Otak-otak adalah makanan tradisional di perkampungan nelayan. Kebiasaanya, ia di makan sebagai makanan ringan pada petang. Di Malaysia, terdapat dua jenis otak-otak: otak-otak johor dan otak-otak terenggannu.


Pada masa dahula, otak-otak dibungkus dengan daun kelapa atau daun nipah. Tetapi kini, ia dibungkus dengan kulit popiah dan dikenal sebagai popiah. Kebiasaan, otak dibuat dari isi ikan laut.



ASAM PEDAS

Asam pedas terkenal di Johor dan Melaka. Ia sesuai untuk dimakan dengan nasi putih. Asam pedas tidak sahaja hidangan di rumah tetapi ia juga didapati di tempat seperti restoran, kedai dan hotel di Malaysia.

Untuk membuat asam pedas kamu perlu bahan-bahan seperti ikan, bawang putih, bawang merah, cili kering, halia lengkuas, kulit hidup dan lain lagi.

No comments: